Az ízletes rizike az Év Gombája

2022. jan. 19. 10:28:00
Az Év Gombája

A fenyvesek gombái közül választották ki idénre az Év Gombáját. Az 12 jelölt közül több fordulón keresztül 3 faj jutott a döntőbe: a bársonyos fapereszke, az ízletes rizike és a vöröses nyálkásgomba. A három közül végül internetes szavazással az ízletes rizikére esett a többség választása.

Egy sokak által ismert és kedvelt finom csemegegombáról van szó, de lássuk mik a fő ismertetőjegyei: Közepes méretű gomba, az egész gomba (tehát a kalap, a lemezek, a tönk is) narancssárgás. A tejelőgombák közé tartozik és a tejnedve is narancssárga, mely lassan megvörösödhet, később megzöldül. A kalap tölcséresedő, felülete nedvesen ragadós. Jellegzetessége a tönk felszínén található sok, különböző méretű, sötétebb gödörke. Húsa kemény, merev, íze kellemes, édeskés. Kéttűs fenyők alatt terem, júniustól decemberig, de inkább ősszel.

 Ez a közkedvelt gomba árusítható is. A gombaszezonban nálunk a Vásárcsarnokban is megtalálható az árusainknál. Aki nem tud gyűjteni, az itt megvásárolhatja.

 Összetéveszthető más rizikefajokkal, de a lakossági vizsgálatra sokan hoznak sárgulótejű tejelőgombát, eső mosta nyírfa szőrgombát vagy begöngyöltszélű tejelőgombát rizikeként. Sajnos az előbbiek egyike sem ehető. Ezért javasoljuk mindenkinek, aki gombát gyűjt, hogy fogyasztás előtt gombaszakellenőrrel vizsgáltassa be a gyűjtött gombát.
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben