A hét kereskedője 2022. február 21-27-ig: Szakács László

2022. febr. 18. 11:34:00
BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, SZAKÁCS LÁSZLÓVAL

 - László, szemet gyönyörködtető a standja, szebbnél szebb színes termékek csalogatják a vevőket.

 - Igen, első pillanattól kezdve a megjelenés, a külcsín van nálam a fókuszban és persze emellett a minőség is nagyon fontos.

 - Mi alapján válogatta össze a termékkínálatát?

 - Tíz éve foglalkozom méhészettel, tehát a fő vonalam a méz, a méhészeti termékek, méz alapú különlegességek. Emellett olyan dolgokat igyekszem megmutatni a vásárlóimnak, amelyek valamitől kicsit különlegesek.

 - Említene néhány példát, hogy miért tartja különlegesnek őket?

- Egyrészt a fajtaméz kínálatomban szerepelnek nem megszokott mézek, úgymint az aranyvessző (solidago), facélia (mézontófű) és a pohánka (hajdina) mézek.A hajdina méz magas P vitaminja a rák megelőzésében fontos. Az aranyvessző a vesebetegek gyógynövényeként ismert. A facélia (vagy beszédes nevén mézontófű) magas gyümölcscukortartalma miatt csak nehezen kristályosodik és nagyon finom. Micimackó kedvenc méze, ezért a nem mézevő gyerekek a mese révén könnyen rászoktathatók a mézevésre. Másrészt vannak olyan saját készítésű méz alapú termékeim, melyek például liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel készülnek. Az ilyen módon szárított gyümölcsök nem tartalmaznak vizet, ezért nem kell félnem, hogy a méz, amibe teszem őket, megerjedne. Többféle ízzel dolgozom: van málna, eper, áfonya, szeder, de megtalálható a távolkeleti sárkánygyümölcs is. Ezek a termékek amellett, hogy finomak, a szemnek is szép látványt nyújtanak, úgyhogy elsősorban ajándéknak ajánlom a vásárlóimnak.

 - Úgy látom aszalt gyümölcsös és magvakkal dúsított mézei is vannak…

- Valóban, igyekszem nemcsak a klasszikus dolgokat használni, szeretem kipróbálni az új dolgokat. Ezért került bele banánchips, hibiszkuszvirág, kakiszilva, gyömbér, meggy és szilva.

 - Jól látom, hogy az ott egy méhviasz korong?

- Igen, akik maguk készítik otthon a kozmetikai krémeiket, előszeretettel vásárolják hozzá nálam a méhviaszt alapanyagként.

 - Mit látunk még az asztalon?

- Például lekvárokat Szlovákiából és az Őrségből. A szalafői Vilma néni szilva lekvárja egyszerűen szenzációs. Falusi származású vagyok és ebben a lekvárban visszakaptam a gyerekkoromból a nagymamám készítette lekvár ízét. De ugyanebből a családi gazdaságból kínálok tökmagolajat és egy csákánydoroszlói családi gazdaságból származó tökmagkrém pedig 5 féle ízben kapható nálam. Van klasszikus natúr, rozmaringos, fokhagymás, bazsalikomos és gyömbéres.

 - És ezek a finomságok?

- Mézes puszedlik és dobozos apró sütemények. Ezeket is ugyanúgy, mint a mézes termékeket, a lekvárokat és a tökmagkrémet, kóstolásra kínálom ezen a héten. Bárki megkóstolhatja és saját maga meggyőződhet milyen finomak. A puding próbája az evés, szokták mondani…

- Hát legyen így: legyen a méz, a lekvár, a tökmagkrém és a sütik próbája az evés! Mindenkinek jó kóstolást kívánok! Önnek pedig sikeres árusítást!
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben