A hét kereskedője 2022. június 21-26-ig: Lendvai Lászlóné

2022. jún. 23. 6:52:00
BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, LENDVAI LÁSZLÓNÉVAL

- Sárika, kerek évfordulót ünnepelsz az idén, 40 éve vagy a Piacon. Mesélj a történetedről egy kicsit.
- Igen, negyven éve, mintha csak most kezdődött volna… Otthon termeltük a család ellátására a zöldségeket és gyümölcsöket, a felesleget pedig hoztuk a Piacra. Aztán beszippantott a Piac, már tudatosan kezdtünk többet termelni, hogy eladhassuk. Bővítettük a gazdaságot, gyümölcsfákat ültettünk.

- Hogyan emlékszel vissza, mit jelentett neked és mit jelent most a Piac?
- Egy a lényeg számomra: jó legyen a közösség, ahol vagyok. Legyen akár az a Piac, vagy a rokonságom, barátaim. Egy-egy krumpliszedéshez 10-12 fő jött segíteni, főtt a gulyás, sült a hús, sütöttem a pogácsát. Akár egy kisebb lakodalomban. Mindig az volt a fontos, hogy együtt legyünk és jól érezzük magunkat. Akár csak itt a Piacon. Itt is nagyon jól érzem magam, nem véletlenül dolgozom nyugdíjasként is.

- Milyen gyümölcsöket kínálsz a vevőidnek?
- Őstermelőként és kistermelőként saját gyümölcs például a cseresznye, a meggy. A sárgabarackból és szilvából lekvárt készítek, mely nagyon közkedvelt a vásárlóim számára. De van sóskapürém és paprikakrémem is. Szezonon kívül vállalkozóként fedem le az évet zöldségekkel, déli gyümölcsökkel.

- Nagyon jó formában vagy és mindig mosolyogsz. Honnan nyered az energiád?
- A közösségből, ahogyan említettem. Szükségem van az emberekre. Tagja vagyok az oladi nyugdíjas klubnak, rendszeresen együtt járunk kirándulni. De meg kell említenem a férjemet is, akire nagyon büszke vagyok. Rendkívül jó ember, sokat segít a házi munkákban is, ezáltal tudok több időt a Piacon tölteni.

- A héten te vagy a Hét Kereskedője. Mit tudsz a vásárlók figyelmébe ajánlani?
- Jöjjenek és kóstolják meg a sárgabarackot. Engem is vagy 40 üvegnyi vár délután otthon befőzésre. Valamint a fürtös uborka is kapható már, isteni finom kovászos uborka készíthető belőle.

- Hát igen, egy jó kis piskótatekercs, linzer vagy éppen palacsinta nem képzelhető el baracklekvár nélkül.
- Ugyanúgy, mint a lekváros bukta szilvalekvár nélkül. Ősszel majd ezzel kedveskedem a vásárlóimnak.

- Mindenképpen megkóstoljuk! És kívánom, hogy sok-sok évig ragyogjál nekünk a Piacon!
- Köszönöm!
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben