BESZÉLGETÉS A HÉT
KERESKEDŐJÉVEL,
NÉMETH RAMÓNNAL
-
Ramón,
alig vártuk, hogy beérjenek a sütőtökök, hogy egy év elteltével újra ehessünk
ezen isteni őszi finomságból. Mindenki ismer titeket, de megtudhatunk egy picit
többet is rólatok?
-
A
szüleim a Borostyán melletti szabadtéri piacon kezdtek el saját maguk termelte
zöldségeket és gyümölcsöket árusítani, itt a Vásárcsarnokban folytatták a
nyitás óta. Azaz 45 éve találkozhatnak velük a vásárlók nap mint nap. Jómagam
20 éve vagyok én is őstermelő, de nyugodtan mondhatom, hogy ebbe a piaci
világba születtem és itt nőttem fel. Ha nem óvodában vagy iskolában voltam,
akkor itt voltam a szüleimmel a piacon.
-
Mégis,
sohasem gondoltál arra, hogy valami mást tanulj és mást csinálj?
-
Lakberendezőnek
tanultam, de végül nem fejeztem be az iskolát. Rájöttem, hogy a négy fal között
lenni hosszú távon nem nekem való. Szükségem volt a szabadságra és az
emberekkel való kommunikálásra. Ezt kapom meg attól, hogy a növénytermesztésnél
kint a szabadban lehetek, majd itt a piacon pedig árusítás közben találkozhatom
az emberekkel.
-
Milyen
növényeket termesztetek?
-
Ahogy
említettem a szüleim munkáját folytatom, velük együtt dolgozom. Mindketten 70
év környékén is még aktívan dolgoznak, ők alakították ki az évek során, hogy miket
hozunk a piacra. Termelünk burgonyát, vörös- és lilahagymát, fokhagymát, káposztaféléket,
sárga-és fehérrépát, padlizsánt, karfiolt, paradicsomot, paprikát. De van saját
sárgabarackunk, diónk, gesztenyénk is, valamint csemegekukoricánk és dísz-,
valamint sütőtökünk is.
-
Nagyon
szerény vagy: a csemegekukoricát és a sütőtököt szinte utoljára említed, holott
mindenki (erről is) ismer benneteket.
-
Igen,
ugyancsak a szüleim munkájának a büszkesége, hogy az évek során a kereslet
alapján erre a két termékre nagy hangsúlyt fektettek. Az országosan ismert és
keresett Nagydobosi sütőtököt kínáljuk a vásárlóknak, a csemegekukoricából
pedig egy korai és kései fajtát szakaszos vetéssel a szezon kezdetétől egészen
októberig tudunk kínálni.
-
Nem
kis munka áll a mögött e szép kínálat mögött…
-
Hát,
igen, beleértve a gyümölcsösöket is összesen 25 hektáron gazdálkodunk
Sorkikápolnán. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyon jó a termőföld és
van lehetőségünk a megtermelt árut egy régi istállóból kialakított helyiségben állandó
hőmérsékleten tárolni. Így mindig friss áruval tudunk jönni a Piacra.
-
Mikor
kelsz reggel és mennyit dolgozol naponta?
-
Fél
5 és 5 között kelek minden nap. Nekem minden nap munkanap: délelőtt itt
árusítok, délután pedig kint vagyok a földeken és készítem össze az árut, amit
másnap hozok árusításra. Bár a Piac hétfőn zárva, én hétfőn is dolgozom.
-
Voltál
egyátalán az idén szabadságon?
-
A
zöldségtermesztésben nyáron van a főszezon. 4 napra sikerült elutaznom, talán
télen pihenhetek egy kicsit délutánonként.
-
A
minap az egyik bérházból kijövet találkoztunk. Meglepődve kérdeztem, hogy itt
laksz? Mire elmosolyodtál és annyit mondtál, hogy nem, hanem kiszállítást
csináltál. Még ez is belefér az idődbe?
-
Próbálok
a vásárlóim kedvében járni és segíteni nekik a cipekedésben: igen,
Szombathelyen belül vállalok kiszállítást. A zsákos krumplit nem lehet idősen
hazacipelni…
-
Mik
a terveid a jövőre vonatkozóan?
-
Szeretném
a szüleimtől tanultakat továbbfolytatni és a jövőmet is hasonlóan képzelem el
ahhoz, amit most csinálok. Meg persze idővel én is szeretnénk saját családot.
-
Isteni
illata van a sütőtöknek. Meg is kóstolhatjuk?
-
Igen,
sőt, kötelező!...-) Ezen a héten 600 helyett 500 Ft/kg-ért kínálom a nagydobosi
sütőtököt és bárki meg is kóstolhatja milyen finom, helyben sütöm. Várok
mindenkit szeretettel.
-
Ott
leszünk és kóstolunk! A szüleidnek és neked minden elismerésünk a több
évtizedes munkátokért! Sok, erőt, kitartást, jó egészséget kívánunk!
-
Nagyon
köszönöm.