A Hét Kereskedője 2022.10.10-10.16. között: Németh Ramón

2022. okt. 10. 10:19:00

BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

NÉMETH RAMÓNNAL

 

-          Ramón, alig vártuk, hogy beérjenek a sütőtökök, hogy egy év elteltével újra ehessünk ezen isteni őszi finomságból. Mindenki ismer titeket, de megtudhatunk egy picit többet is rólatok?

-          A szüleim a Borostyán melletti szabadtéri piacon kezdtek el saját maguk termelte zöldségeket és gyümölcsöket árusítani, itt a Vásárcsarnokban folytatták a nyitás óta. Azaz 45 éve találkozhatnak velük a vásárlók nap mint nap. Jómagam 20 éve vagyok én is őstermelő, de nyugodtan mondhatom, hogy ebbe a piaci világba születtem és itt nőttem fel. Ha nem óvodában vagy iskolában voltam, akkor itt voltam a szüleimmel a piacon.

 

-          Mégis, sohasem gondoltál arra, hogy valami mást tanulj és mást csinálj?

-          Lakberendezőnek tanultam, de végül nem fejeztem be az iskolát. Rájöttem, hogy a négy fal között lenni hosszú távon nem nekem való. Szükségem volt a szabadságra és az emberekkel való kommunikálásra. Ezt kapom meg attól, hogy a növénytermesztésnél kint a szabadban lehetek, majd itt a piacon pedig árusítás közben találkozhatom az emberekkel.

 

-          Milyen növényeket termesztetek?

-          Ahogy említettem a szüleim munkáját folytatom, velük együtt dolgozom. Mindketten 70 év környékén is még aktívan dolgoznak, ők alakították ki az évek során, hogy miket hozunk a piacra. Termelünk burgonyát, vörös- és lilahagymát, fokhagymát, káposztaféléket, sárga-és fehérrépát, padlizsánt, karfiolt, paradicsomot, paprikát. De van saját sárgabarackunk, diónk, gesztenyénk is, valamint csemegekukoricánk és dísz-, valamint sütőtökünk is.

 

-          Nagyon szerény vagy: a csemegekukoricát és a sütőtököt szinte utoljára említed, holott mindenki (erről is) ismer benneteket.

-          Igen, ugyancsak a szüleim munkájának a büszkesége, hogy az évek során a kereslet alapján erre a két termékre nagy hangsúlyt fektettek. Az országosan ismert és keresett Nagydobosi sütőtököt kínáljuk a vásárlóknak, a csemegekukoricából pedig egy korai és kései fajtát szakaszos vetéssel a szezon kezdetétől egészen októberig tudunk kínálni.

 

-          Nem kis munka áll a mögött e szép kínálat mögött…

-          Hát, igen, beleértve a gyümölcsösöket is összesen 25 hektáron gazdálkodunk Sorkikápolnán. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyon jó a termőföld és van lehetőségünk a megtermelt árut egy régi istállóból kialakított helyiségben állandó hőmérsékleten tárolni. Így mindig friss áruval tudunk jönni a Piacra.

 

-          Mikor kelsz reggel és mennyit dolgozol naponta?

-          Fél 5 és 5 között kelek minden nap. Nekem minden nap munkanap: délelőtt itt árusítok, délután pedig kint vagyok a földeken és készítem össze az árut, amit másnap hozok árusításra. Bár a Piac hétfőn zárva, én hétfőn is dolgozom.

 

-          Voltál egyátalán az idén szabadságon?

-          A zöldségtermesztésben nyáron van a főszezon. 4 napra sikerült elutaznom, talán télen pihenhetek egy kicsit délutánonként.

 

-          A minap az egyik bérházból kijövet találkoztunk. Meglepődve kérdeztem, hogy itt laksz? Mire elmosolyodtál és annyit mondtál, hogy nem, hanem kiszállítást csináltál. Még ez is belefér az idődbe?

-          Próbálok a vásárlóim kedvében járni és segíteni nekik a cipekedésben: igen, Szombathelyen belül vállalok kiszállítást. A zsákos krumplit nem lehet idősen hazacipelni…

 

-          Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?

-          Szeretném a szüleimtől tanultakat továbbfolytatni és a jövőmet is hasonlóan képzelem el ahhoz, amit most csinálok. Meg persze idővel én is szeretnénk saját családot.

 

-          Isteni illata van a sütőtöknek. Meg is kóstolhatjuk?

-          Igen, sőt, kötelező!...-) Ezen a héten 600 helyett 500 Ft/kg-ért kínálom a nagydobosi sütőtököt és bárki meg is kóstolhatja milyen finom, helyben sütöm. Várok mindenkit szeretettel.

 

-          Ott leszünk és kóstolunk! A szüleidnek és neked minden elismerésünk a több évtizedes munkátokért! Sok, erőt, kitartást, jó egészséget kívánunk!

-          Nagyon köszönöm.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben