A Hét Kereskedője 2022.10.17-10.22. között: Kummer Miklósné

2022. okt. 17. 10:00:00

BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

KUMMER MIKLÓSNÉVAL

 

-          Andi, micsoda színkavalkád! Kitalálni sem lehet ilyen színeket és formákat.

-          Októbert írunk, ilyenkor nyílnak a krizantémok. Valóban ma már számtalan változatban, színben és formában találkozhatunk velük.

 

-          Beavatnál minket, hogy te milyeneket kínálsz nekünk vásárlóknak?

-          Ahogy említettem, több fajta van. Nagyon népszerűek a tűszirmúak, a csokrosak és az ún. multiflórás változatok, mindegyik többféle színben is van. A tűszirmúakat például kiültethetjük a kertbe is, jó áttelelők, de arra figyelni kell, hogy az első évben télen is öntözni kell őket, mert különben kiszáradnak.

 

-          Jól látom, hogy vannak zöld színűek is?

-          Igen, több zöld színű is kapható nálam: van az ún. pisztácia zöld és a lime zöld. A vásárlóim azért szeretik őket, mert lassabban nyílnak  és ezért mindig kitartanak Mindenszentekig.

 

-          A krizatémok széles választéka mellett koszorúkat is látok az asztalodon.

-          Ezeket mind én saját magam készítem, annak idején az anyósomtól tanultam a koszorúkészítést, aki az alapoktól kezdve mindenre megtanított. Már augusztusban kezdtem az előkészületeket, a gipszfigurák öntését és aljakat, a mohás szíveket. Készítek kegyeleti díszeket is és mini koszorúkat, melyeket a hamvasztott sírokra lehet felakasztani.

 

-          Ha jól tudom, Miklóssal a férjeddel együtt árusítotok a Piacon. Hogyan néz ki nálatok egy szezon?

-          Igen, mindketten dísznövénykertészek vagyunk és mindketten itt vagyunk a Piacon, idestova 15 éve. Jelenleg ő a II. csarnokban, én pedig az I-ben árusítok. Februárban kezdünk vetőmag és virághagyma árusítással. Márciustól salátapalántákat hozunk, majd folytatjuk az eperpalántákkal. Korai, folytontermő, kései és a közkedvelt balkoneper fajtákkal. Aztán májusban jön a balkonnövények és a zöldségpalánták ideje, végül az egynyáriakkal zárul a tavaszi szezon.

 

-          Van-e közben leállásotok?

-          Nyáron, augusztusban igen, de ahogy említettem, akkor kezdünk készülni az őszi szezonra. Egyrészt ekkor van több teendőnk a krizantémokkal és a tobozcsokrokat (mint sírdíszeket) is ekkor készítem.

 

-          Hogyan változott, ha változott egyátalán, az évek során a virágok iránti kereslet?

-          Ahogy a klíma változik, úgy változik az is, hogy milyen virágokat ültetnek az emberek. Egyre inkább a szárazságtűrő, melegigényes növényeket keresik a vásárlók. Visszaesett a kereslet az egynyáriak terén, viszont nőtt az évelők iránt. Például sokan keresték az idén a kristályvirágot, az évelő szegfűt, a margarétát, a díszgyertyát. De például lecsengett a levendula, ami pár éve nagy divat volt. Aki akart levendulát, az már ültetett. De megemlíthetem a cikláment is. Korábban egyik közkedvelt névnapi virág volt a ciklámen, de mivel a virágzása idején most melegebbek a lakótelepi lakások és ő inkább a hűvösebb hőmérsékletet szereti, ezért ez is lassan kiment a divatból. Minden szezon végén a férjemmel együtt értékeljük az éves tapasztalatokat és annak alapján tervezzük meg a következő évet.

 

-          Neked Andi van kedvenc virágod?

-          Nehéz lenne választanom, én mindegyiket nagyon szeretem. Azt hiszem, hogy szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a hobbim egyben a munkám is. Nekem feltöltődést jelent a virágok közt az üvegházban dolgozni, szinte észre sem veszem, hogy beesteledik…

 

-          Gondolom otthon is tele van virággal a kerted.

-          Igen, többszintes az előkertem a virágokat tekintve. Ha megmarad pár virág, az nálam a kertben nevelődik fel. Kitűnő lehetőséget adva arra, hogy az unokáimnak megtanítsam, hogy melyik virágnak mi a neve, sőt nemcsak magyarul, hanem latinul is. Ahogy tettem ezt a gyermekeim esetében is. Sohasem tudni mire lesz jó nekik ez a tudás. Én ezt fontosnak tartom, ezen keresztül tudom nekik átadni és megtanítani a természet szeretetét.

 

-          Hallgatva téged egy József Attila vers jutott eszembe: „Kertész leszek, fát nevelek. Kelő nappal én is kelek, nem törődöm semmi mással, csak a beojtott virággal.” Kívánom, hogy tarts ki a virágok mellett, hogy még sokáig gyönyörködhessünk és ültethessük az általad nevelt növényeket. Reméljük, érdemesek leszünk mi vásárlók a feladatra, hogy tovább nevelhessük, gondozhassuk őket.

-          Ha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nem hibáztok.

-          Köszönöm az interjút.

-          Én köszönöm a lehetőséget.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben