BESZÉLGETÉS A HÉT
KERESKEDŐJÉVEL,
DEBRECENI TIBORNÉVAL
-
Erika,
szinte megszólalnak az almák, amiket árusítotok, olyan szépek! Hogyan
csináljátok?
-
1992-ben
költöztünk a családdal Kondorfára. Sajnos akkoriban a vidéki munkalehetőségek
nagyon korlátozottak voltak, így 1995-ben úgy döntött a család, hogy almafa
telepítésbe kezdünk.
-
Mégis,
miért pont az almafák mellett döntöttetek?
-
Volt
már korábban tapasztalatunk gyümölcstermesztésben, mert Szombathelyen a
„Körtésben” volt egy bérleményünk, igaz, hogy csak hobbi szinten. A férjem
hobbija a kertészkedés, nyugdíjasként aktív éveket képzelt el. Ahogy mondja:
„aktív nyugdíjas akartam lenni”. És végül valóra vált az álmunk.
-
Beavatnál
minket egy kicsit a részletekbe?
-
Kondorfán
élünk és dolgozunk, az ottaniak úgy mondják, hogy „gyüttmentek” vagyunk, mi
magunkat „gyütt és maradtaknak” hívjuk. 1995 tavaszán ültettük el az első
almafa sorokat (Jonagold, Golden, Mutsu, Idared fajtákat). Minden évben
bővítettünk, végig önerőből. Jelenleg 1,5 hektáron kb. 2000 fa áll a gondozásunk
alatt.
-
És
a Piac?
-
A
kezdetekkor a megtermett mennyiséget helyben, háznál tudtuk értékesíteni, aztán
2015 óta itt a Piacon bérelünk asztalt és heti 3 alkalommal (kedden, pénteken
és szombaton) hozzuk a friss, zamatos almákat az Őrségből.
-
Úgy
látom egy része feldolgozásra is kerül…
-
Igen,
100%-os rostos almalevet is kínálunk, természetesen cukor nélkül, 5 literes
kiszerelésben.
-
Milyen
tanácsokat tudsz adni a vásárlóidnak az almafogyasztást illetően?
-
Ahogy
a közmondás tartja: „minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Folyamatos a
kínálatunk az érés sorrendjében, mindenki megtalálja a neki leginkább
megfelelőt. Van Golden, ami sárga és édes; Mutsu: egy japán fajta, ugyancsak
sárga, édes és egy kicsit pikáns; Gála: az első őszi piros, édes alma; Elstár
és Idared: piros és savanykás; Jonagold: szintén piros, kellemes aromával;
Braeburu: finom télálló, kicsit édes, kicsit fanyar ízű; Granny Smith: zöld,
savanyú-fanyar ízvilággal és végül a Redlove a kilencedik, sötétpiros,
roppanós, ízletes édes alma.
-
És
neked melyik a kedvenced?
-
Nem
tudnék választani, mindegyiket nagyon kedvelem. Ha almás sütit készítek, akkor
igyekszek mindegyikből tenni bele. Szerintem keverten a legfinomabb a „kavart
almás süti”, aminek a családban nagy sikere van.
-
Elárulod
nekünk a titkos receptedet?
-
Persze,
nincs benne semmi titok. Nagyon egyszerű elkészíteni: 45 dkg liszt, 4 db tojás,
20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej.
Két részre nyújtva, a kettő lap közé pedig sok-sok alma fahéjjal és ízlés szerint 1 csomag vaníliáscukorral!!!
-
Szeptember
végét írunk, itt az almaszüret ideje. Be kell takarítani mindazt, amivel egész
évben dolgoztatok. És talán átvitt értelemben is mondhatjuk ugyanezt a 30 évre
vonatkozóan: le kell aratni a 30 év munka gyümölcsét és értékelni a 30 évet.
Majd biztosan megteszitek. Mi, a vásárlók szemszögéből csak gratulálni tudunk a
három évtizedes munkátokhoz! Kívánunk a további terveitek megvalósulásához sok
sikert, erőt, egészséget!
-
Nagyon
köszönöm.