A Hét Kereskedője 2022.09.05-11-ig: Sári Lajos

2022. szept. 7. 12:04:00

BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

SÁRI LAJOSSAL

 

-         Lajos, a méhészek mindig is közel álltak a szívemhez, hiszen kezdő méhészként az egyik hobbim nekem is ez. Gondolom, te nem hobbiként csinálod…

-         Nekem 32 éve része az életemnek. Valóban nemcsak hobbi, hanem megélhetés is, de hidd el, ugyanolyan közel áll az én szívemhez is.

 

-         Mesélj egy kicsit, hogyan kezdted.

-         Gyerekkoromból emlékszem arra, hogy ott játszottunk az udvaron a méhesház körül, mert valamikor a nagyapám is méhészkedett. Ő még kasos méhészkedést folytatott, sajnos nem ismerhettem személyesen, bár anyám mindig azt mondta, hogy nagyon hasonlítok rá. Aztán később, már felnőttként érintett meg újra a gondolat és megvettem a méhészek „bibliáját” (Örösi Pál: Méhek között) és 1989 telén kétszer is végigolvastam. Majd tavasszal vettem 9 méhcsaládot. Mindent autodidakta módon tanultam, a kaptárokat és a kereteket magam készítettem.

 

-         Hogyan fejlődtél aztán?

-         10 éve alatt 80 családra bővültem saját szaporítással. Most is ennyivel dolgozom. 1994-ben elvesztettem a munkahelyem, így adódott, hogy főállású méhész őstermelőként folytassam.

 

-         És a Piac?

-         Már a kezdetek kezdetén, a második éven a munkám mellett szombatonként itt árusítottam, aztán később heti 3 napon jöttem. Jelenleg kedden, pénteken és szombaton vagyok itt.

 

-         Milyen méhészeti termékeket kínálsz a vásárlóknak?

-         6 féle fajtamézem van. Bár az utóbbi 10 évben már nem vándorolok a méhekkel, mert valljuk be őszintén, hogy a szezonban ez kemény fizikai munka, de nagyon szerencsés vagyok, mert ahol lakom a méhek röpkörzetén belül hatféle fajtamézet is tudok pörgetni. Van repce, akác, hárs, gesztenye, vegyesvirág és erdei mézem, valamint kínálok virágport és propoliszt is.

 

-         Milyen tanácsokat tudsz adni a vásárlóidnak a mézfogyasztást illetően?

-         Érdemes nemcsak egyfajta mézet enni, mert bár minden mézben közös a gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatás, mégis mindegyik valamiben más. Más, mert más növényről gyűjtik a méhek a nektárt, így más a bekerülő hatóanyag is. Tehát az általános hatás mellett mindegyiknek van egyedi hatása is.

 

-         És honnan tudhatjuk meg, hogy melyik mire jó?

 

-         Aki nálam vásárol, azt szívesen ellátom hasznos tanácsokkal, attól függően mire van szüksége. Jómagam természetközeli embernek tartom magam, híve vagyok a természetes életmódnak és a természetes gyógymódoknak.

 

-         Legyél még sokáig köztünk! Hol máshol? TERMÉSZETESEN itt a Piacon!

-         Nagyon köszönöm.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben