BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, SINGER ZOLTÁNNAL

 - A Singer család nélkül elképzelhetetlen a Piac. Hányadik generációs piacos vagy Zoli?

- Már a harmadik. Annak idején a nagymamám, akit mindenki Magdus néniként ismer, a Vásárcsarnok megnyitása óta itt árusított. Aztán folytatta anyukám, aki jelenleg is itt van, majd követtem őket én.

 - Hány éve is, hogy itt vagy nálunk?

 - Gyerekkorom óta járok a Piacra, először anyukámnak segíteni. 18 éve dolgozom itt, 13 éve pedig önállóan viszem a kereskedésemet.

 - Mindenki a remek savanyúságaidról ismer. Mi a titkod elárulod?

- A titkom a nagymamám „öröksége”. Az ő receptjeit használom, de az évek során finomítottam rajtuk a saját ízlésem szerint. A babsalátát viszont a mai napig (84 évesen!) még ő készíti.

 - Hányféle savanyúságot árusítasz?

- Ha jól számolom 35 félét. Vannak a jól ismert klasszikusak (ecetes cékla, csalamádé, vörös káposzta, káposzta saláta, vitamin saláta), de vannak különlegességeim is, úgy, mint a bébi kukorica, a gyöngyhagyma cékla lében vagy az ecetes kis dinnye.

 - Mi mást lehet még nálad vásárolni?

- Kiemelném a száraztésztákat, 70-80 féle mindig van a kínálatomban. A durumtészták tojás nélküliek és nagyon jó a glikémiás indexük. A durumtészta glikémiás indexe 47, mely lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos búzából készült tésztának, amely 68. Egyes kutatások kimutatták, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztása előnyös lehet a cukorbetegek számára. De kaphatóak nálam különböző magolajok: tökmagolaj, de például mákolaj, sárgabarackmag olaj és máriatövis olaj is. Mindegyiküknek számos jó egészségre gyakorolt hatása van.

 - Látok a polcodon sóskát, darált paprikát, lecsót és szilvalekvárt is.

- Mivel a savanyúságokhoz a zöldségeket magunk termeljük, így adódott, hogy a többi zöldséget is feldolgozzuk. A szilvalekvár pedig a másik termékem, amit a mai napig még mindig a nagymamám készít. Igazi kuriózum! A baracklekvárját már elkapkodták…

 - Még nagyon fiatal vagy, de van már szép családod két gyermekkel. Esetleg valamelyik gyerkőc már kacsingat a Piac felé?

- A lányom ötéves és teljesen otthonosan érzi magát a piacon. A fiam még nagyon pici, mindössze kétéves, de nem tudni miből lesz a cserebogár…-)

- Szeretnéd azt, hogy egyszer majd továbbvigyék a dédmamájuk örökségét?

- Hát, nagyon örülnénk neki. A páromat, a gyermekeim édesanyját is itt ismertem meg a piacon. Ő is egy piacos dinasztiából származik. Mindenesetre a név választáskor talán már erre is gondoltunk, amikor a lányunkat a Magdus mama iránti tiszteletünkből Singer Hanna Magdának, a fiunkat pedig a néhai Pölhös István papa után Singer Hunor Istvánnak neveztük el. Reméljük méltóak lesznek egykor erre a névre!

- Szívből kívánjuk!
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben