BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

ERDÉLYI ZOLTÁNNÉVAL

 

-         Piroska, jól hallottam, hogy olyan korán van itt minden nap, hogy Önt nem lehet megelőzni?

-         Hát, igen, lehetséges… Minden nap 3 órakor kelek, 4 órakor már itt vagyok és rendezem az árukat, hogy nyitásra minden a helyén legyen és készen álljak a vásárlók fogadására.

-         Hány éve él a piac világában?

-         Gyerekkorom óta. Ebbe születtem, ebben nőttem fel, ezt csinálom, amióta élek. Már édesanyám is kereskedő volt, 1948-tól kezdve árusított cukorkákat a búcsúkban és karácsonyi díszeket és fondant karácsony előtt. A karácsonyfadíszeket például Budapestről, a Kasza Tibi édesanyjától, mint kereskedőtől szerezte be. Vásárról vásárra járt a környéken. Rendszeresen járt Körmendre, Szombathelyre, Celldömölkre, Jánosházára, Kőszegre. Én 1970-ben kezdtem a kereskedelmet, eleinte még a Borostyán melletti piactéren táskákat, bőrdíszművet és játékokat árusítottam.

-         Hogyan folytatódott a történet, amikor megnyílt a Vásárcsarnok 1975-ben?

-         Édesanyám áttért a női ruha árusítására, én pedig a gyermek ruházatra. Ő 1997-ig, szinte a haláláig az életét a piacon töltötte. Utána a férjem, aki vendéglátós volt, vette át az ő részét, de már nem női, hanem férfi ruházattal folytatta azt.

-         Mondana pár szót a kínálatáról?

-         Persze, nagyon szívesen. Kapható nálam férfi hosszú- és rövidnadrág, farmer, póló, férfi alsó, pizsama, baseball sapka, pantalló, öv, ing, zsebkendő és gyermekruházat. Mindegyik jó minőségű, lengyel, magyar vagy török áru.

-         Mi a tapasztalata az évek során, hogyan változott a kínálata?

-         Sajnos sok ember lett túlsúlyos és rájuk is gondolnom kellett, így vannak nálam extra méretű, akár 180 kilós férfiaknak való alsók és rövidnadrágok is.

-         Úgy láttam, hogy az előbbi vevőnek otthoni próbára odaadott 3 nadrágot.

-         Igen, sokan vannak, akik családtagjuk számára vásárolnak, akik esetleg valamilyen oknál fogva nem tudnak kijönni a piacra. Így segítek nekik. Soha nem fordult elő, hogy nem hozták volna vissza vagy nem fizették volna ki. A vevőimben eddig soha nem csalódtam.

-         Mi készteti arra, hogy ilyen kitartóan és ilyen szolgálatkészen végezze a munkáját?

-         Mindig is szerettem a vevőket kiszolgálni. Mindig is szerettem gondosan kiválasztani az árukészletemet, majd örömmel eladni azt. A hét hat napján itt vagyok a piacon, minden második hétfőn Budapestre utazom árubeszerzés miatt.

-         És a házi munkák otthon? Hogyan sikerül összeegyeztetni a feladatokat, hogy mindenre jusson idő?

-         Ha hazamegyek, akkor végzem a napi teendőket. A nagytakarítás meg marad az ünnepnapokra. Végül mindennel elkészülök…

-         Piroska, mik a tervei a jövőre nézve?

-         A férjemmel együtt már mindketten nyugdíjasok vagyunk, sajnos az egészségünk is időközben megkopott. De amíg tudunk, kitartunk. Mindig csak arra kérem a Jóistent, hogy amíg tudjam, csináljam, mert jó szívvel teszem… és mert ez az életem…

-         Szívből kívánok sok erőt, jó egészséget!

-         Köszönöm.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben