BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

OROSZI ZSOLTTAL

-         Zsolt, hogyan született meg a Zoknikuckó?

-         Tulajdonképpen a feleségemnek, Gyarmati Ilonának, Ilinek köszönhető és az anyósomnak, aki már nincs köztünk, de akinek a családjára máig nagyon büszkék vagyunk. Ili nagyszülei a Vásárcsarnok nyitása óta jelen voltak a piacon. Először Kelemenné Ili néni és Feri bácsi (akit mindenki Bütyök néven ismert), majd mindhárom gyerekük is helyet kapott a régi, felújítás előtti hátsó csarnokban. Ők pavilonokban árusítottak még a 90-es években: Kelemen Péter (Ötsi) gyermekruházatot, Pados Györgyné Kelemen Éva Katalin ugyancsak gyermekruházatot, az anyósom Gyarmati Ottóné Kelemen Ilona pedig zokni-harisnya termékeket.

-         Te hogyan csöppentél a családba, mondhatnám az Ilonák világába, mert, hogy mind a feleséged nagymamája, az anyósod, a feleséged, az édesanyád, a nagymamád és most már a lányotok is az Ilona nevet viseli?

-         Ilivel 2008-ban ismerkedtünk meg és vele együtt jött a kereskedelem és a piac. Az anyósom betegsége és 2014-es halála miatt egyre többet besegítettem, 2012-től önállóan folytattam az árusítást. Közben Ilinek megszűnt a munkája és adódott, hogy üzletet nyitottunk Zoknikuckó néven a Thököly utcában, ahol a zokni-harisnya mellett – gondolva a nagykeblű hölgyekre – nagykosaras melltartókat is kaphatók voltak. A Covid idején a Thököly utcai bolt megszűnt, de folytattuk itt tovább a Piacon, megtartva a Zoknikuckó nevet, melyet nem csak mi, hanem a vásárlóink is nagyon megszerettek.

-         Akkor, ha jól értem, bár családi hagyományokra épül, mégis a „ti gyermetek” a Zoknikuckó…ti vagytok azok, akik mindent tudtok a zoknikról és a melltartókról.

-         Ha nem is mindent, de sokat. Az elmúlt 10 évben sok tapasztalatot gyűjtöttünk. Indultunk onnan, hogy saját tapasztalatból tudtam mit jelent az, ha az ember nem megfelelő minőségű zoknit hord és vendégségben az első utam a mosdóba vezetett, hogy zoknit cseréljek. Ili pedig saját példáján keresztül érezte át a nagykeblű nők problémáját, ha melltartó vásárlásra került a sor. Szóval a saját „problémánkat” váltottuk aranyra, a fóbiánkból pedig elixírt kovácsoltunk.

-         Mit jelent ez konkrétan a hétköznapokban?

-         Jelenleg ott tartunk, hogy Ili közel 300 törzsvásárlójáról tudja, hogy ki milyen méretű melltartót visel, milyen márkát kedvel, milyen típust hord a legszívesebben. Meglepő módon sok hölgy nem is ismeri pontosan a melltartó méretét, nekik segít személyes tanácsadással megtalálni a legmegfelelőbbet. Egyéni rendeléseket is teljesít, mindenkinek igyekszik a neki legjobbat ajánlani. Folyamatos kapcsolatban van a vásárlóival és napi kapcsolatban a gyártókkal és a forgalmazókkal. Hiszen ő tudja a legjobban, mit jelent egy igazán jó melltartó. (Hogy mit? Hát azt, hogy akár éjszakára is magunkon felejthetjük, annyira kényelmes…)

-         És mit tudsz nekünk a zoknikról mesélni?

-         A zokni is egy intim termék, ugyanúgy, mint a melltartó. Az Ilinél megszokott bizalom a zoknik esetében is működik. Nagyon fontos számunkra a minőség, csak olyan zoknikat és harisnyákat árusítunk, amiket már mi magunk is kipróbáltunk és jónak találtunk. Pontosan tudjuk mi az igazi pamut, mi a különbség a fésült és a regenerált pamut között. A fésült pamut drága, csak kevés gyártó tudja beszerezni, így a két típus között akár 30%-os eltérés is jelentkezhet az árban. Mi elsősorban a magyar termékeket preferáljuk és nem nagykereskedéseken keresztül szerezzük be a termékeket, hanem közvetlenül a gyártóktól. Velük is nagyon jó viszonyt sikerült kialakítani az évek során. Mivel közvetlen tőlük vásárolunk, így sikerült azt elérni és tartani, hogy nem adjuk drágábban, mint ahogy ők kínálják a vásárlóknak. Sőt, ha kedvezményt kapunk tőlük, akkor a kapott kedvezményt mindig továbbadjuk a vásárlóinknak. Így tartjuk tisztességesnek.

-         Zsolti, a céltudatosságod meghozta a gyümölcsét. Mik a terveitek a jövőre nézve?

Nagyon szeretünk itt lenni a Piacon és a jövőnket is itt képzeljük el. Nagyon jó érzés az, ha valakinek igazán tudunk segíteni, hogy megtalálja a neki legmegfelelőbbet. Szeretjük szolgálni a többieket. Ami a gyerekeket illeti a fiúk (az ikrek) már felnőttek, de ők sem szakítottak a kereskedelemmel. Egyikük ténylegesen ebben a szakmában dolgozik, a másiknak megmaradt a matematika szeretete…

-         És a kislányotok, Ilona Zsófia, aki hamarosan felnő, neki mik a tervei?

-         Most azt látja, hogy mi szeretjük, amit csinálunk és most – 8 évesen – ő is kereskedő szeretne lenni. De azt mondja, hogy ő nem zoknikat, hanem táskákat szeretne árusítani, úgy, mint Magdi….-)   

<Takácsné Varga Magolna, Magdi szintén itt árusít a Piacon, táskákat, ahogyan a kis Ilona mondja.>

Mert őt nagyon kedveli, mert ő a barátja, a példaképe.

-         Akkor egy szó mint száz: a Zoknikuckó tovább él. Szívből kívánom, hogy még hosszú időn keresztül legyen örömetek benne!

-         Köszönjük!

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben