BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, HORVÁTH BÁLINTTAL

- Bálint, a Hét Kereskedője programban most rajtad a sor. Mit kínálsz a vásárlóknak?
- Palántákkal foglalkozom. Édesapám „örökségét” viszem tovább, jobban mondva visszük tovább a testvéremmel, Gáborral.
- Hogyan is kezdődött minden?
- A szüleim kezdték a palántanevelést kb. 30 éve. Vépen élünk, a házi veteményesbe kellett a paprika, paradicsom palánta saját célra. De olyan jól sikerült a nevelés, hogy maradt feleslegben is, ezt kezdték el árusítani a szüleim először otthon háznál, majd később itt a piacon. Az évek során kialakult egy stabil vevői kör, jelenleg is a vásárlóim 70-80 %-át a törzsvevőim teszik ki.
- Milyen palántákat kínálsz a vásárlóknak?
- Klasszikusan paprika és paradicsom palántákat, de ahogy az igények jöttek, bővítettük a kínálatot. Jelenleg kapható még zeller, tökfélék, dinnye, eper és uborka palánta is. - Hogyan változott az évek során a vásárlói kereslet?
- Egyrészt vetőmagokból is egyre szélesebb lett a kínálat, egyre több fajtával ismerkedtünk meg mi is. És a vevőink is kezdték keresni az éppen divatba jött fajtákat.
- Ha már a divatról lett szó: mi most a divat palánta téren?
- A magas ágyások megjelenésével kényelmesebb lett a kertészkedés és a balkonokon is a virágok mellett helyet kaptak a zöldségfélék is. Sikeresen termeszthetünk ma már akár az erkélyünkön is paradicsomot, paprikát. Egyértelműen a koktél paradicsom vezeti a listát, de keresett még a fekete paradicsom és a koktél paradicsom minden színváltozata, tehát a piros, sárga és fekete is.
- A palánta szezon május-júniusban van a csúcson. Mivel foglalkozol az év többi részében?
- Igen, maga a szezon ekkor van, de mi már január második felében megkezdjük a munkát a fóliasátorban és folyamatosan dolgozunk velük. A bátyámmal mindketten főállásban dolgozunk máshol, a palántanevelést mellékállásként végezzük kereset kiegészítés céljából.
- Akkor, ha jól értem június közepétől „szabadok” vagytok… Hogyan töltöd a szabadidődet?
- Szeretek horgászni és van két kisfiam, ők lettek a legújabb hobbim. Ővelük más értelmet nyert a palántanevelés. Amikor a fóliasátorban a palántákkal dolgozom, mindig rájuk gondolok. Az én kis „palántáimra”… Szeretnék szép életet teremteni a családomnak.
- Kívánom, hogy sikerüljön! Mindig szívesen látunk itt a Piacon!
- Köszönöm!
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben