A hét kereskedője 2022. június 07-12-ig: Völgyesi József

2022. 06. 08. - 2022. 06. 12.
BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, VÖLGYESI JÓZSEFFEL

- József, te vagy a Hét Kereskedője ezen a héten, képviselve a Völgyesi családot. Milyen háttér áll mögötted?
- Tulajdonképpen két család van mögöttem. Legnagyobb örömömre a legidősebb fiúnkat is érdekli a gyümölcstermesztés, így pár éve már ők is aktívan bekapcsolódtak a munkákba.

- Nagyon sokan az epretekről és a málnátokról ismernek titeket. Honnan jött a gyümölcstermesztés ötlete?
- A szüleim annak idején uborkát termeltek felvásárlásra és mint fiatalabb családtag segítettem nekik. Aztán megnősültem, Gelsére kerültem, a feleségem, Kati odavaló. Először multinál dolgoztam, majd születtek a gyerekek és szükség volt a pénzre. Közben divatba jött az eper, a málna és a szeder. A megtermett gyümölccsel elkezdtünk piacra járni, először munka mellett, majd később már főállásban.

- Gelse nem itt van a szomszédban, hanem Nagykanizsa közelében. Hogyan kerültetek a szombathelyi piacra?
- A keszthelyi piacon volt állandó helyünk éveken keresztül, hétfőtől szombatig ott árusítottunk, de a multik elcsábították a piacról az embereket, így a keszthelyi piacon már csak heti 2 napot vagyunk, szerdán és szombaton. Szükség volt másik stabil helyet is keresni, így jöttünk Szombathelyre. 13 éve vagyunk itt, heti 3 napon, kedden, pénteken és szombaton.

- Mivel „robbantatok be” itt nálunk?
- A málnáról kezdtek megismerni minket, ez a fő profilunk. A málna mellett másik ismert gyümölcsünk az eper. De mindenféle bogyós gyümölccsel foglalkozunk: a fekete szeder, a ribizli, az egres és az áfonya is keresett termék.

- Nemcsak gyönyörűek a gyümölcseitek, hanem illatosak és zamatosak is.
- Csak jó fajtákkal dolgozunk, a legjobbakat választjuk ki és telepítjük mindenből. Málnából például 8 fajtánk van, így a koraitól egészen november végéig tudunk málnát kínálni a vásárlóknak. Mára már elértük azt, hogy mindent tudunk öntözni és fóliával védjük a jégkárok és az UV roncsoló hatása ellen a telepítvényeket. Az évek során bővítettük a gyümölcs kínálatunkat: van saját termesztésű sárga- és őszibarackunk, gesztenyénk, diónk, cseresznyénk, meggyünk és szilvánk is.

- Hogyan szervezitek a munkát, hogy minden flottul menjen?
- Áprilistól novemberig tart a gyümölcs szezon. Ekkor bizony rengeteg a munka, 6 fő segít nekünk folyamatosan, mind a gyümölcsösök gondozásában, mind a szedésben. Már augusztusban megkezdődnek a „szezonon kívüli” munkák, azaz a telepítések, a metszések és a gépkarbantartások. Mi télen sem unatkozunk…

- Mik a terveitek a jövőre nézve?
- Szeretnénk egyrészt a gépparkunkat bővíteni, másrészt növelni a fóliasátorral védett területeket, hogy hamarabb és hosszabb ideig tudjunk egy-egy gyümölccsel a piacra jönni és a piacon lenni. Másrészt ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak szezonális, hanem állandó munkát tudnánk biztosítani a nálunk dolgozó munkatársaknak, ezzel ismerve el a munkájukat.

- Szívből kívánom, hogy sikerüljön, amit elterveztek! Igazi profi Aranykalászos Gazda vagy!
- Köszönöm!
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben