BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL, MOLNÁR ISTVÁNNÉVAL

- „NEM PERMETEZETT” – olvasható az árusító helyeden. Hallhatnánk róla bővebben?
- Tényleg nem az, nincs nagyon mit hozzátenni. És „NEM MŰTRÁGYÁZOTT”. Ezt is kiemelném.

- Szinte hihetetlen, hogy mégis ennyire szép zöldségeket, gyümölcsöket kínálsz. Megkérdezhetem, hogy hogyan csináljátok?
- 38 éve termelünk a férjemmel zöldségféléket a piacra és a családnak. A föld, amin termelünk, már 110 éve a család birtokában van. Szántóföld, nem kert. Öntözési lehetőségünk nincsen, mert sem kutunk, sem vizünk nincsen. A természet adja a szép árut.

- Jól hallottam, hogy nem öntözitek a növényeket?
- Igen, nem öntözünk, csak kapálunk. Még a nagymamámtól tanultuk ezt az egyszerű, de nagyon hatékony módszert. Az állandó kapálással levegőzik a föld, megszűnnek a repedések, az esővíz nem illan el. Az agyonöntözött föld savas lesz és elveszíti valódi értékét. És sem műtrágyát, sem más anyagot nem használunk a növénytermesztésben. Immár 110 éve…

- Miket termeltek és mit tudsz még a megtermett zöldségekről elmondani?
- Öntözés nélkül termelünk borsót, babot, hagymát, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, céklát, burgonyát, spárgatököt, cukkinit, paprikát, sóskát, uborkát. Ezeknek a zöldségféléknek más az ízvilága, teljes tápanyaggal rendelkezik mindegyik. És készítek belőlük savanyúságot is: csalamádét, csemege uborkát és almapaprikát.

- Látok lekvárokat is nálad. Hányfélét is?
- Jelenleg 12 féle lekvárt kínálok a vásárlóknak. Van sárgabarack, őszibarack, szilva, áfonya, ribizli, kökény, galagonya, csipkebogyó, fekete szeder, birs, eper és meggy. Mindegyik isteni finom, de külön kiemelném az idei őszibarackot, mely szerintem verhetetlen. Ebből hozok a pénteki (2022. július 28-i) lekvár kóstolómra is, ha addigra a család meg nem eszi…-)

- A galagonya lekvár igazi kuriózum. Kevesen állnak neki a készítéséhez. Te miért készíted?
- Talán kevesen tudják, hogy a galagonya a szív növénye. A virágából teát, a gyümölcséből lekvárt készítenek. De nemcsak szívbetegeknek, hanem mindenkinek ajánlom a rendszeres fogyasztását.

- Mindaz, amit a férjeddel együtt csináltok, elismerésre méltó. De ki fogja ezt utánatok továbbvinni?
- Sajnos senki. A határban egyedül vagyunk, senki nem áll már neki a kapálásnak. Amíg tudjuk, csináljuk.

- Sajnálnánk, ha veszendőbe menne a sokéves tapasztalatotok. Legközelebb érdemes lenne újra beszélgetnünk, hátha valakinek mégis megtetszik és szívesen kipróbálná a nálatok már jól bevált módszert és azzal együtt a föld szeretetét és tiszteletét. Köszönöm a beszélgetést!
- Nagyon szívesen.
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben