BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

NÉMETH VINCÉVEL

 

-         Vince, te is egyike vagy azoknak, akik már ezer éve itt vannak a Piacon. Pontosan mióta is?

-         Pontosan 1981 óta. Kötő kisiparosként kezdtem, mint ahogyan édesanyám is kötött pulóvereket árusított a Borostyán melletti régi piacon.

 

-         Férfi létedre pulóvereket kötöttél? Nehezen tudom elképzelni…

-         Igen, de nem kézzel, hanem géppel. Édesanyám még kézzel kötötte a sapkákat, amiket árult, de a pulóvereket ő is géppel készítette. Egyébként van „rendes” szakmám is…-) Hegesztő és lángvágó vagyok. Nemcsak papíron, hanem főállásban is több évet dolgoztam hegesztőként.

 

-         Hogyan jött a piaci kereskedés ötlete?

-         Ahogyan említettem, édesanyám ezt csinálta, én pedig mindig szerettem emberek között lenni. Először magam is kisiparosként kezdtem, aztán 1986-tól divatáru kereskedő lettem.

 

-         Láttam egy régi fotót nemrégiben, ami a traffikodban készült.

-         Igen, mert amikor hátul megépült a pavilon sor, akkor ott dohányboltot nyitottam. Ez az elején jó döntésnek bizonyult, mert a piacon egyedül árusítottam cigit. De sajnos később az előny hátrányba fordult.

 

-         Mégis mi történt?

-         Az 1990-es évek elején jártunk és akkor még nem volt riasztó és kamerarendszer a Piacon. Sorozatosan betörtek a dohányboltba és nagy mennyiségben vittek el cigarettát. Bár a tetteseket később mindig elkapták, az elvitt áru végül sohasem lett meg. Így be kellett zárnom az üzletet és visszamentem a „rendes” szakmámba hegesztőnek.

 

-         Aztán mégis itt vagy…

-         Igen, 10 év után visszajöttem. Mondjuk úgy, hogy visszahúzott a szívem. Már nem cigivel kereskedtem, hanem zoknikat, kesztyűket, harisnyákat árusítottam. 2019 óta pedig nyugdíjas vagyok, de nem tudok otthon ülni. Sohasem tudtam. Mindig szükségem volt az emberekre. Hogy emberek között legyek. Hát itt vagyok! Kínálok tojást, idény gyümölcsöt, szárazbabot, lencsét, száraztésztát. Elégedett vagyok, a traffikos időből még jó néhányan ismernek és folyamatosan emelkedik a törzsvevőim száma.

-         Szívből kívánom, hogy legyél itt velünk sok-sok éven át!

-         Nagyon köszönöm.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben