BESZÉLGETÉS A HÉT KERESKEDŐJÉVEL,

DEBRECENI TIBORNÉVAL

-         Erika, szinte megszólalnak az almák, amiket árusítotok, olyan szépek! Hogyan csináljátok?

-         1992-ben költöztünk a családdal Kondorfára. Sajnos akkoriban a vidéki munkalehetőségek nagyon korlátozottak voltak, így 1995-ben úgy döntött a család, hogy almafa telepítésbe kezdünk.

 

-         Mégis, miért pont az almafák mellett döntöttetek?

-         Volt már korábban tapasztalatunk gyümölcstermesztésben, mert Szombathelyen a „Körtésben” volt egy bérleményünk, igaz, hogy csak hobbi szinten. A férjem hobbija a kertészkedés, nyugdíjasként aktív éveket képzelt el. Ahogy mondja: „aktív nyugdíjas akartam lenni”. És végül valóra vált az álmunk.

 

-         Beavatnál minket egy kicsit a részletekbe?

-         Kondorfán élünk és dolgozunk, az ottaniak úgy mondják, hogy „gyüttmentek” vagyunk, mi magunkat „gyütt és maradtaknak” hívjuk. 1995 tavaszán ültettük el az első almafa sorokat (Jonagold, Golden, Mutsu, Idared fajtákat). Minden évben bővítettünk, végig önerőből. Jelenleg 1,5 hektáron kb. 2000 fa áll a gondozásunk alatt.

 

-         És a Piac?

-         A kezdetekkor a megtermett mennyiséget helyben, háznál tudtuk értékesíteni, aztán 2015 óta itt a Piacon bérelünk asztalt és heti 3 alkalommal (kedden, pénteken és szombaton) hozzuk a friss, zamatos almákat az Őrségből.

 

-         Úgy látom egy része feldolgozásra is kerül…

-         Igen, 100%-os rostos almalevet is kínálunk, természetesen cukor nélkül, 5 literes kiszerelésben.

 

-         Milyen tanácsokat tudsz adni a vásárlóidnak az almafogyasztást illetően?

-         Ahogy a közmondás tartja: „minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Folyamatos a kínálatunk az érés sorrendjében, mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Van Golden, ami sárga és édes; Mutsu: egy japán fajta, ugyancsak sárga, édes és egy kicsit pikáns; Gála: az első őszi piros, édes alma; Elstár és Idared: piros és savanykás; Jonagold: szintén piros, kellemes aromával; Braeburu: finom télálló, kicsit édes, kicsit fanyar ízű; Granny Smith: zöld, savanyú-fanyar ízvilággal és végül a Redlove a kilencedik, sötétpiros, roppanós, ízletes édes alma.

 

-         És neked melyik a kedvenced?

-         Nem tudnék választani, mindegyiket nagyon kedvelem. Ha almás sütit készítek, akkor igyekszek mindegyikből tenni bele. Szerintem keverten a legfinomabb a „kavart almás süti”, aminek a családban nagy sikere van.

 

-         Elárulod nekünk a titkos receptedet?

-         Persze, nincs benne semmi titok. Nagyon egyszerű elkészíteni: 45 dkg liszt, 4 db tojás, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej. Két részre nyújtva, a kettő lap közé pedig sok-sok alma fahéjjal és ízlés szerint 1 csomag vaníliáscukorral!!!

 

-         Szeptember végét írunk, itt az almaszüret ideje. Be kell takarítani mindazt, amivel egész évben dolgoztatok. És talán átvitt értelemben is mondhatjuk ugyanezt a 30 évre vonatkozóan: le kell aratni a 30 év munka gyümölcsét és értékelni a 30 évet. Majd biztosan megteszitek. Mi, a vásárlók szemszögéből csak gratulálni tudunk a három évtizedes munkátokhoz! Kívánunk a további terveitek megvalósulásához sok sikert, erőt, egészséget!

-         Nagyon köszönöm.

Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben