- Csongor, bevallom őszintén ritkán hordok sapkát, kesztyűt, kalapom pedig soha nem volt, úgyhogy arra kérlek avass be ebbe a világba.
- Kalapos családba születtem, már a dédapám is kalapos volt, ahogyan a nagyapám és az édesapám is. Generációról generációra adták át a tudást, tapasztalatot.

- Te fiatal vagy, téged mi fogott meg a kalapkészítésben? Hiszen ma már ritka, mint a fehér holló, hogy valaki ezt a szakmát válassza magának.
- A kreativitás. Az, hogy lehet alkotni, kézzelfogható dolgokat készíteni. Kalaposnak lenni kézműves foglalkozás, benne van a szabás, varrás, vasalás. Nekem nagyon tetszik.

- Ha valaki nem olyan szerencsés, mint te, hogy ebbe születik, akkor hol tanulhatja meg?
- Én annak idején a varrónőkkel együtt tanultam Celldömölkön, majd a kalapos szakmát pedig Budapesten a Vámos Ilona Szakközépiskolában.

- Mióta vagy(tok) a Piacon?
- Édesapám 1984 óta, majd én is jöttem az iskola befejezése után. 2000 óta pedig édesapám nyugdíjba vonulása után én vezetem az üzletet.

- Mi a kínálatod és hogyan alakult az évek során a vásárlói kereslet?
- Mindig is sapkák, kalapok, kesztyűk és sálak árusításával foglalkoztunk. Annak idején csak saját készítésű termékeink voltak, majd a 2000-es évek elejétől már csak készáruink vannak, amiket budapesti nagykereskedőktől szerzünk be. A multik megjelenése a mi szakmánkra is hatással volt. A fiatalokat kvázi elvesztettük, gyerek holmink már régóta nincs. A praktikusság hatja át a vevői igényeket és nem a divat. Tehát olyan sapka- és kalapfazonokat keresnek, melyek jól illeszkednek a mindennapos viselethez, jól használhatók a mindennapokban.

- Mit jelent ez konkrétan?
- A vásárlóim 70-80%-a az 50-70 éves korosztályból kerül ki. Bár ősszel és télen a sötét színek dominálnak, de a középszínek is nagyon kelendőek. A mályva, a mogyoró, a drapp nagyon megy, de nagy a választékom mind színben, mind méretben. Így ha valaki „extrára” vágyik, tudok ajánlani citromsárga, téglaszínű, piros, zöld, kék színű sapkákat is.

- Mi kell tudnunk a sapka- és kalapfazonokról?
- A férfiak választhatnak kötött sapkák, baseball sapkák, golf sapkák, svájci sapkák, barett sapkák és férfi kalapok közül. A hölgyeknek pedig angóra sapkákat, filckalapokat, simléderes sapkákat, szintén kötött és svájci sapkákat tudok ajánlani. Tavaly divatos lett a pomponos sapka, de azt tapasztalom, hogy a választáskor elsődlegesen nem az anyag a döntő, hanem a fazon.

- Nyilván vásárlás előtt érdemes felpróbálni őket, de mit ajánlasz, ha valaki ajándékba szánja a termékeidet? Hiszen közeleg a karácsony, biztosan megkeresnek majd ajándékvásárlás miatt is.
- Előszeretettel viszik ajándékba a próba nélküli, ún. állítható méretű fazonokat. Én is leginkább ezt ajánlom.

- Hogyan néz ki egy éved, ha szabad erről kérdezzelek.
- Október elejétől január végéig folyamatosan itt vagyok a Piacon, keddtől vasárnapig, heti 6 napot. A tavaszi-nyári időszakban csak heti háromszor jövök, a szalmakalapok és a baseball sapkák júniusban és júliusban nagyon kelendőek. Augusztusban viszont én is tartok egy kis pihenőt.

- A hideg hónapokra való felkészüléskor mindenkinek tanácsolom, hogy látogassa meg Csongort. Neked pedig kívánom, hogy találd meg minden vásárlódnak a neki megfelelő színt és fazont, hogy senki ne maradjon a télre sapka nélkül. Sok sikert az üzletedhez!
- Köszönöm.
Széchenyi 2020
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben